Genel

İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına Hüseyin Bozdağ Damga Vurdu

Bugün (17 Haziran), Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleştirilen İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda Gıda Ürünleri İmalatı” konulu bir sunum yapan İSO Meclis Üyesi ve YESİDEF (Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu) Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, gıda sektöründe farklı KDV oranları uygulandığına dikkat çekerek, “Örnek vermek gerekirse; hammaddesi buğday olan unun KDV’si %1 iken, yemde KDV %8’dir. Uygulamadaki bu farklılıklar ekmek fiyatlarına da yansımaktadır. Yemdeki KDV %1’e indirilmelidir” dedi.

Vergi affının yanında vergisini düzenli ödeyen işletmeler için de teşvik edici bir çalışmanın yapılması gerektiğine vurgu yapan Bozdağ, “Vergisini aksatmadan ödeyen mükelleflere bir indirim sağlanabilir. Ayrıca KKDF tamamen kaldırılmalı, sanayicilere KKDF ödemeden ithalat yapabilme imkânı tanınmalıdır. Gıda sektöründe hem insan sağlığı hem de vergi kayıpları açısından kayıt dışı ile mücadele üzerinde özellikle durulmalıdır. Yaş sebze ve meyvenin toptancı halinden alımında ortaya çıkan KDV oranı farklılıkları da uygulamada zorluklara neden olmaktadır. Bunun yanında ‘0’ faizli desteklerin (KOSGEB gibi) bankadan alımı sırasında ödenen işlem masrafları, söz konusu desteklerin amacıyla bağdaşmamaktadır. Bu tür masrafların olmadığı bir mekanizma geliştirilmelidir. Bankaların uyguladığı yüksek faiz oranları nedeniyle sektör faktöring şirketlerine yönlendirilmekte, yüksek faiz ise işletmeleri kayıt dışılığa itmektedir” diye konuştu.

Dünyadaki kırmızı et fiyatlarının ülkemizdeki fiyatlardan çok düşük olmasının, ülkemize komşu ülkelerden kaçak yolla et girişine neden olduğunu hatırlatan Hüseyin Bozdağ, kayıt dışı etin, insan sağlığı açısından da sorunlar yarattığını, ithalat üzerindeki ek mali yüklerin düşürülmesinin kayıt dışı ile mücadelede önemli bir adım olacağına vurgu yaptı.

YESİDEF Projeleri Ses Getirdi!

69 bin okuldaki 17 milyon öğrenci ve 555 bin öğretmene her gün 3 çeşit öğle yemeği verilmesini öngören, sağlıklı bir nesil, obezite ile mücadele, sosyal eşitlik imkânı gibi sosyal çıktılar sağlayacak ‘Yeni Neslin Beslenmesi Projesi’nin 400 bin kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye ise dolaylı istihdam sağlayacağını aktaran Bozdağ, “Bu büyük projeyle tarıma yılda 6,5 milyar TL destek sağlarken, ülkemizin şeker, obezite, kanser, kalp damar hastalıkları gibi yılda 20 milyar Dolar olan sağlık harcamalarında önemli bir düşüş sağlamayı hedefledik. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız projemizin yıllık 13 milyar TL bütçesi bulunuyor, yani herkes, başta çocuklarımız kazanıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir