Genel Manşet

3 Milyar TL’lik yeni pazar

Genel Başkan Hüseyin Bozdağ başkanlığındaki YESİDEF heyeti, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya adeta bir çıkarma yaptı. Çok sayıda dernek başkanı ve 40’a yakın firma temsilcisinin katıldığı görüşmelerde, yemek sanayinin paza

r büyüklüğünü artıracak konular masaya yatırıldı.
5-6 Haziran tarihlerinde gerçekleşen temaslarda YESİDEF Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ’a, YESİAD (Ankara Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Başkanı Arslan Atlı, GAYSİAD (Gaziantep Yemek Sanayicileri ve İş adamları Derneği) Başkanı Ali Bingöl Yaşar, YESİDEF Genel Sekreteri Yasa Çeliktaş ile birlikte çok sayıda dernek başkanı ve firma sahibi eşlik etti. Sektörün pazar büyüklüğü konusunda önemli adımların atıldığı görüşmeler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaretle başladı.

Halihazırda, Türkiye genelinde 43 birlikteki yaklaşık 110 bin askere YESİDEF üyeleri tarafından verilen yemek hizmetinin genişletilerek, 650 bin askeri kapsayacak şekilde 3 öğün yemek hizmetinin YESİDEF üyeleri tarafından karşılanması konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu toplantıda, yemek sanayicilerinin bu hizmete tüm altyapılarıyla hazır olduğu mesajı verildi. YESİDEF Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, orduya verilecek 3 öğün yemek hizmetinin 3 milyar TL’lik bir Pazar yaratacağına dikkat çekerek, “Herkes kendi işini yapmalı, Sayın Bakanımız da bizimle aynı görüşü paylaşıyor. Asker patates soyup karavana yıkamamalı. Bugün itibariyle 110 bin civarında askerimizi doyuruyoruz. Hizmetimizin dışında kalan 550 bine yakın askerimiz daha var. Sayın Bakanımız bu konudaki görüşlerimizi destekledi. Konuyla ilgili bir çalşma yapıp 1 ay içerisinde projemizi tüm altyapısıyla ortaya koyacağız. Hizmetin içeriği, kesinlikte işçilikle sınırlı olmayacak. Bizim en çok karşı çıktığımız konu bu. Bir hizmeti biz vereceksek, A’dan Z’ye vermeliyiz” dedi.

Ziyaretin ikinci bölümünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak’ı ziyaret eden YESİDEF Heyeti, Yerinde Üretim Projelerinde zorunlu gıda mühendisi istihdamının kaldırılmasına rağmen uygulamada yaşanan farklılıklara dikkat çekti ve bu konuda bundan sonra bir sorunla karşılaşılmayacağının sözü alındı.

Kamu İhale Kurumu ile işbirliği artacak

Kamuda yapılan yemek ihalelerinde yaşanan sorunlar ve ihale mevzuatının değerlendirildiği Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Mahmut Gürses ziyaretinde ise, YESİDEF tarafından kurulacak bir komisyon ile KİK tarafından belirlenecek bir çalışma grubunun ortak çalışmalar yaparak yeni düzenlemeleri ve hizmet işleri alım ihalesi gibi konuları birlikte ele almalarına karar verildi. Kurum ve sektör arasındaki işbirliğinin artırılası yönünde de karşılıklı görüş bildirildi. İhalelerde, Federasyona bağlı dernekler ve bu derneklere üye firmaların şartnamede belirtilmesinin gerek sektör gerekse kamu kurumları için çok önemli olacağını kaydeden Bozdağ, ayrıca lisans belgesi olan 3 bin 800 firma bulunduğuna, lisansı olmayan firmaların ihalelere girmemesi gerektiğini belirtti.

İhale şartnamesinde ve ön yeterliliklerde, ihaleye girme şartının merkez mutfağının oluturulması ve belgelendirilmesi gerektiği konusunda da görüş birliğine varıldı.

Ziyaret programının son ayağında ise Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nu ziyaret eden YESİDEF Heyeti, ESK’nın özel sektör mantığıyla hareket ederek, yemek sanayicilerine ürünlerini avantajlı fiyatlarla sunması konusunda görüş birliğine varıldı. Kemaloğlu, daha önce bu düzeyde bir toplantının yapılmadığına, bu nedenle görüşmeden çok memnun kaldığına dikkat çekti. Görüşmede, Et ve Süt Kurumu ile yemek sanayicilerinin et ve süt konusunda alışveriş yapma imkanları üzerinde durulurken, YESİDEF Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, Et ve Süt Kurumu’nun düzenleyici kurum olması konusunda yemekçiler için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir